Paarden op Manage de Zwaanhoek

Een aantal van onze paarden

In totaal hebben wij ongeveer 25 manege pony’s in alle soorten en maten. Een deel van de manege pony’s is zelfs bij ons geboren. Een aantal van onze bekendste paarden...

Daisy

Naam: Daisy
Geboortedatum: 12-03-1996
Ras: New Forest
Hoogte: 1.45
Kleur: bruin

Daisy is een vlotte New Forest pony die erg van eten houdt. In de ponykampen loopt ze meer uren en heeft ze een mooi figuur, maar buiten de zomerweken is ze vaak tonnetje rond! In de zomer heeft Daisy altijd een goed humeur, maar in de winter kan ze minder gezellig zijn op stal.

Racey Daisy, Ferrari, racemonster... allemaal bijnamen die wijzen op Daisy's snelheid. Vooral op het strand kan ze erg drammen en wil ze met haar korte beentjes het liefst iedereen voorbij. Ook als Daisy een paard ziet waar ze op dat moment verliefd op is, wil ze daar in volle vaart op af. Toch kan ze soms ook erg traag zijn in de bak! Springen is haar grote hobby, dan loopt ze lekker actief.

Safier en Irming zijn haar beste vriendinnen. Deze oude(re) dames staan altijd gezellig bij elkaar in de wei en lopen ook graag samen tijdens het rijden. 

Daisy is een klein cadeautje aan de manege. Daisy komt uit Drenthe en was daar van twee jonge meiden. Ze is sinds 14 februari 2015 op de manege. Over haar verleden weten we verder niet heel veel. 
Ze heeft in het verleden dressuur gereden en gesprongen. Ze kon in Drenthe ook lekker racen door het bos. 
We noemen Daisy niet voor niks soms raicy.
Ze is niet meer de jongste maar we nog altijd super fit. 

Trixy 

De oudste dame van de manege met haar 34 jaar, Trixy is een Welsh A pony van 1,16m. Trix is in 1993 op de manege gekomen. Trixy was Tjarda haar eerste eigen pony. Wedstrijdervaring heeft Trixy wel, dressuur, springen en de cross, Trixy was van alle markten thuis.

Behalve Tjarda, hebben Tarquin en Tycho ook wedstrijden gereden op Trixy. Daarna is ze manegepony geworden, dat is ze nog steeds voor de allerkleinste. Er zijn verschillende meiden die er hele schema’s op nahielden wie wanneer op Trixy mocht rijden.

Roos Krant over Trixy

Onze trixy,
Trixy is een lieve kleine A pony een van de oudste pony's bij ons op de manege! Tot op de dag van vandaag nog altijd actief, ze loopt met veel plezier nog weleens een lesje mee met onze mini ruitertjes.

Vroeger was Trixy een felle pony en ging heel hard. Galopperen was haar specialiteit, en springen kon ze als de beste. Vele wedstrijden heeft onze Trixy gewonnen.
Hierom was ze ook een grote favoriet bij de kinderen.

Nalia

Naam: Nalia
Geboortedatum: 15-04-2017
Ras: New Forest x Merens
Hoogte: 1.48 m
Kleur: zwart

Er is er één jarig, en dat is Nalia! Ze wordt vandaag 3 jaar oud. Omdat ze al heel haar leven in handen is, is Nalia behoorlijk sociaal. Ze houdt enorm van poetsen en knuffelen, en kan goed om aandacht vragen als ze even niet haar zin krijgt. Ondertussen is Nalia begonnen aan haar opleiding, en kan ze haar energie op die manier goed kwijt! 
Ze vindt het prachtig om te leren hoe ze een echt Paard moet zijn. Onze jonge diva bewondert zichzelf dan ook graag in de spiegel. Haar beste vriend Zerlin heeft er soms wat meer moeite mee dat "zijn" kind aan het werk is. Gelukkig kunnen ze via erg luid gehinnik over de hele manege communiceren.

Nalia vindt zichzelf heel stoer en groot, maar daarnaast kan ze stiekem best een watje zijn. Ze is slim en leert erg snel, maar het duurde weken voordat ze langs de ramen van de kantine durfde te lopen. Ook schaduwen en de ingang van de bak zijn erg spannend. Natuurlijk mag dat als jong paard, en heeft Nalia nog tijd zat om écht zo stoer te worden.

Nalia der vader is de knappe Lomansheide Don Diego. Een new forest hengst. 
Nalia heeft 8 maanden bij Jill gestaan en van haar melk genoten. Als jill even een mamma momentje had en lekker mee mocht op strandrit was Zerlin de trouwe oppas. Zerlin en Nalia zijn nog steeds dol op elkaar.  Nadat Nalia gespeend is van Jill. Dat is dat moeder en veulen gescheiden worden, is Nalia bij Zerlin gaan wonen in de stal. Nalia en Zerlin maakte er soms een dolle boel van. 
In de zomer van 2019 heeft ze voor het eerst de hele zomer mogen genieten van het natuurgebied. Ze is dol op eten dus ze vond het daar heerlijk. 
Vanaf maart 2020 tot juni 2020 is Nalia ingereden en nu is ze een echte manegepony.

Inrijden, hoe gaat dat ?

Om mee te beginnen rijdt iedere stal paarden of pony’s in op hun eigen manier. Dat wil niet zeggen dat dit minder goed of juist beter is. Dit is werk wat je moet doen op een manier die bij het paard/pony past en bij degene die inrijden. 
Stap 1: leren wandelen in de bak en de commando’s stappen en hooooh
Stap 2: longeren
Stap 3: zadel op en hoofdstel aan
Stap 4: hangen aan het paard, zie foto. 
Stap 5: hangen—> opstappen —> afstappen en herhalen...
Stap 6: rijden aan de longeerlijn, bij voorkeur in stap. 
Stap 7: rijden aan de longeerlijn in draf. 
Stap 8: rijden aan de longeerlijn en de ruiter heeft zelf stemcommando’s.
Stap 9: rijden aan de longeerlijn en een zelf been en handhulpen geven. 
Stap 10: los van de longeerlijn. 
Het paard wat ingereden wordt, wordt altijd eerst gelongeerd zonder ruiter. Dan kan die al zijn energie er lekker uitlopen. 
Elke stap kan pas worden afgrond als de het paard, de ruiter en de begeleider daar vertrouwen in heeft. Dan wordt er begonnen aan de volgende stap. 
Wat is belangrijk:
1. Aanvoelen en aanzien wat het paard aankan. Gaat het te snel, wilt het paard meer, is de pony moe, heeft de pony te veel energie. 
2. Communicatie tussen de ruiter en de begeleider, het is belangrijk dat je een team bent. Zo voorkom je misverstanden of onduidelijkheden, je kan elkaar ook beter helpen of aansturen. 
3. Sparren met iemand die niet direct betrokken is, iemand die niet altijd erbij in de bak staat. Bij ons is dit altijd Doesjka. Die begeleid en helpt ons altijd als we het even niet weten of niet zien. 
4. Werken in een rustige en vertrouwde omgeving. Soms met een ander paard erbij, dat geeft soms rust bij het paard. 
5. Rust bij alle betrokken mensen, als we onze dag niet hebben, slaan we een dagje over. Dit geldt ook voor het paard. 
6. 
Nalia is een ontzettend snelle leerling. Het kon haar niet snel genoeg gaan. De eerste twee weken hebben we haar iedere dag geleerd. Omdat ze nog maar smal is en nu ook enorm groeit mag ze nu om de dag werken. 
Bij de manege rijden Tjarda en Roos de paarden in. Tjarda ernaast, Roos erop en Doesjka is de altijd vertrouwde achterban. Degene die ernaast staat begeleid zowel ruiter als paard en heeft de leiding over het paard. Het is dus belangrijk dat de ruiter de begeleider kan en durft te vertrouwen. Ook is het belangrijk dat de begeleider snel begrijpt, er is soms niet veel tijd of mogelijkheid om uitgebreid te communiceren. 
De ruiter kan namelijk in de eerste week alleen zitten en het paard niet in de weg zitten. Met alle bewegingen meegaan, zowel de soepele als de onverwachtse bewegingen. De ruiter heeft een goede stevige zit nodig, gelukkig heeft Roos dat.

Jill

Naam: Jill
Geboortedatum: 14-04-2004
Ras: Merens
Hoogte: 1.50m
Kleur: zwart

In November 2006 is Jill, als 2,5 jarige drachtige merrie, op de manege gekomen. 

Jill is de mamma van de manege. Ze is de moeder van Dymphy (2007) en Nalia (2017). Voordat ze naar de manege kwam, stond ze in een kudde in Friesland. Ze ziet er dan ook uit als een mini-Fries. Tegenwoordig voelt onze Jill zich helemaal thuis hier in Zeeland en is ze beste vrienden met de grote kleine Toffie.

Knappe Jill is een lekker vlotte pony met vele versnellingen. Vooral met springen zet ze gauw een tandje bij. Ze is erg gevoelig voor drukte, daar houdt ze niet zo van. Maar met een rustige ruiter houdt Jill zelf ook haar hoofd koel. 


Wat Jill het allerliefste doet, is spelen in de zee! Lekker plonzen in het water, golven maken en iedereen nat spetteren. Gelukkig is de manege vlak bij het Zeeuwse strand. Jill is een echte waterrat!

Jill is geboren in Tzummarum Friesland en is opgegroeid in een kudde ‘wilde paarden’. Ze heeft als 2 jarige daar in het water gestaan. 
Ook Jill is gered tijdens wereldberoemde reddingsactie door de Dappere Friese dames. 
Na het zien van alle beelden op TV heeft Tjarda gebeld met de mensen daar. Twee weken later zijn we naar het Noorden gereden en hebben Doesjka en Tjarda 3 paarden uitgezocht oa. Jill. 
Een paar weken later zijn de paarden naar Zeeland verhuis. Alle 3 de merries waren drachtig. 
Toen de media er lucht van kreeg is sbs, omroep Zeeland, rtl en de pzv langs geweest. 
Dymphy en Ginfa zijn twee van hun. 
Jill is met 4 jaar helemaal zadelmak gemaakt. En was de eerste jaren een vlotte en soms bange pony. Dat is nu gelukkig verleden tijd. 
In 2017 is Nalia haar tweede veulen geboren. 
Wil je de spectaculaire reddingsactie zien, YouTube: reddingsactie Marrum paarden 

Sophie  over Jill

Jill,
Jill is een hele eigenwijze, felle, mooie, hongerige, enthousiaste, zenuwachtige maar vooral lieve pony. Het is zeker geen makkelijke, maar dat maakt haar juist zo leuk. Het hangt compleet van haar stemming af wat voor les je zal hebben. Het ene moment luistert ze naar alles wat je wil, het andere moment kan ze heel eigenwijs zijn en overal bang voor zijn. Een echte drama queen, dat is dan ook een van haar bijnamen. Springen is een van haar favoriete dingen. Als ze alleen al een hindernis ziet staan, gaat ze 3 versnellingen harder lopen. Ook op het strand kan ze erg genieten, zeker als ze een eindje de zee in is gelopen. Dan weet ze niet hoe hard ze moet stampen en plenzen, heel erg schattig. Op stal houdt ze ervan verwend te worden met lekkernijen, maar drukte is niet echt haar ding.

Toffie

Naam: Toffie
Geboortedatum: 1997
Ras: shetlander x dartmoor
Hoogte: 1.25
Kleur: zwart

Toffie mag dan de grootste boef van de manege zijn, iedereen is gek op hem! De ene keer laat hij zijn mooiste bokkensprongen zien, de andere keer is hij (bijna) een volwaardige beginnerspony.

Zijn grootste hobby's zijn springen en vrijheidsdressuur. Op een blok staan, jambette, buigen en liggen op commando zijn slechts een paar voorbeelden uit zijn grote trukendoos!

Ondanks al zijn streken staat Toffie graag in de spotlights. Bij dressuur- en springwedstrijden zet hij vaak zijn beste beentje voor en verbaasd hij iedereen keer op keer. Daarnaast heeft hij zijn kunsten mogen vertonen bij Shet's Got Talent. Toffie was toen onder andere te zien op Horse Event en Animal Event, en eindigde met een mooie tweede prijs.

Toffie is geboren in 1997 in Ierland. Samen met Shane, de moeder van Mancha en Rifna, is hij naar Nederland gekomen. 
Weetje: Toffie heeft zelf besloten om ook verkocht te worden. Hij wilde perse met shane mee in de trailer. Toffie was toen 1,5 jaar oud. 

Ymke Poppe over Toffie

Toffie mag dan klein zijn maar zijn karakter is groots! Deze eigenwijze shetlander uit Ierland is een uitdaging voor beginnende én gevorderde ruiters. Vrijheidsdressuur is zijn grote hobby en hij draait zijn hoeven dan ook niet om voor mooie buiging of het liggen op commando. Toffie won de tweede prijs met Shet’s Got Talent en heeft daardoor zijn kunsten mogen laten zien op onder andere Animal Event en Horse Event. Verder vindt hij het geweldig om te springen en over het strand te rijden. Hierbij kan Toffie het tempo makkelijk bijbenen en houdt hij zelfs nog wat tijd over voor typische shetlander-streken!

Jack

Tja jack, is geen paard maar onze manege hond. Jack is onze Duitse zwarte knuffel herder. Hij is altijd op de manege en als Doesjka of Tjarda aan het werk zijn, dan doet Jack mee. Hij is dol op het spelen met ballen, autobanden, pilonnen groot en klein en al het andere wat hij in zijn bek mee kan nemen. Je bent altijd even zijn beste vriend als je met hem speelt. Wij zijn gek op Jack.

Safier

Naam: Safier
Geboortedatum: 16-06-1998
Ras: welsh pony 
Hoogte: 1.43
Kleur: vos

Safier is sinds 2002 op de manege. Ze is de echte dame van stal, daisy is haar beste vriendinnetje. Daar staat ze altijd gezellig mee in de wei. 
Safier is dol op wedstrijden rijden, rijden over het strand rijden en lekker rijden door het bos. Maar... wel om alle plasjes heen. Ze is niet echt dol op water. 
Ze is in de winter een pony voor de gevorderde ruiters. In de zomer kan iedereen erop weg. 

Safier is in het voorjaar 2002 op de Manege gekomen. Eigenlijk als manegepony. Die taak was toch nog niet op haar lijf geschreven. Daarom is Tjarda haar eerst gaan rijden. 
Safier kwam als een bange onzekere maar bloedmooie pony. Een echte dressuurpony. Haar vader is de Welsh hengst Mayans SunnyBoy. 

Safier heeft in 2006 haar griffelbeen gebroken in haar achterbeen. Ze had van een andere pony een klap gehad. Dit is gelukkig helemaal goed genezen. 
Safier is voordat ze manegepony werd eerst een aantal jaar verzorgd door meiden die op de Manege reden. 
Daarna heeft ze rustig aan de stap naar de manege gemaakt. Dat doet ze nu hartstikke goed.

Fenna over Safier
Safier is een lieve, eigenwijze pony die soms haar grappige kuren heeft. Je kan heerlijk met haar rijden. Ze houdt ervan om lekker hard te gaan, dat doet ze ook graag op het strand! Springen kan ze niet als de beste, ze springt een beetje als een hert, wat er eigenlijk we heel schattig uitziet. Als je op Safier rijdt weet je nooit wat je te wachten staat de ene keer is ze weer heel langzaam en de andere keer juist heel snel.

Wampie

Naam: Wampie
Geboortedatum: 1997
Ras: New Forest
Hoogte: 148,5 cm
Kleur: schimmel

Wampie is in 1999 op de manege gekomen toen ze 2,5 jaar oud was. Ze is als 3-jarige ingereden en rijd nog steeds vol enthousiasme mee in de lessen.

Springen is wat Wampie het allerliefste doet. Toch is ze hierbij niet geschikt voor iedereen! Wampie is met springen zo enthousiast dat de remmen niet meer werken. Er wordt ook wel gezegd dat haar lampje dan gaat branden💡
Verder rijden zowel de beginners als de gevorderden graag op haar.

Wampie's beste vriendinnetje heet Chinou. Dit tweetal is vaak samen te vinden in de wei en staat gezellig samen in de stal. Ondanks dat ze zo'n knappe pony is, staat Wampie vaak hilarisch op foto's. Ze is namelijk kampioen in gekke bekken trekken!

In 2000 is Wampie op de manege gekomen. Toen was haar naam Wendy, ze was 2,5 jaar. Haar kleur was donker bruin. Toen had niet iedereen verwacht dat ze ooit helemaal wit zal worden. Nu is ze een prachtige blauwschimmel. 

Tijn over Wampie

Wampie is een leuke en lieve pony, geschikt voor iedereen. Wampie's grootste hobby is springen, daar is ze ook super goed in. Ze kan dan heel fanatiek worden. Ook op het strand is ze heel blij, water is niet haar grootste favorier maar voor een galopje is ze wel in. In de winter kan ze soms wat druk zijn maar dat maakt haar ook zo leuk. Wij zeggen dan ook wel dat Wampie haar lampje gaat branden. In de zomer is ze net een grijs varkentje, ze ligt lekker in de zon en rolt door de modder. Dat is altijd flink poetsen. Rennen door de wei vindt ze geweldig, vooral als ze weet dat ze naar haar stal moet. Wampie is ook een grote clown, vooral als Gerjo foto's komt maken op het strand. Ze trekt dan heel vaak een gek hoofd. Kortom het is een super pony!

Mancha

Naam: Mancha
Geboortedatum: 01-06-2007
Ras: Tinker
Hoogte: 1.60 m
Kleur: zwart bont

Mancha is een knappe tinker die erg goed kan springen. Ze is liever lui dan moe maar als ze haar ruiter leuk vindt, doet ze supergoed haar best. Andere keren gaat ze steeds stil staan, of probeert ze zelf van hand te veranderen. Een les op Mancha is nooit saai! Ze is erg fanatiek bij spelletjes zoals stoelendans of tikkertje, of wanneer je zonder zadel rijdt.

Haar grootste hobby's zijn eten, slapen, eten, in de wei chillen, en eten. Samen met haar vrienden vormt Mancha de bonte brigade. Dat is het clubje bonte paarden op de manege, die ook allemaal erg van eten houden. Hier horen onder andere haar (half)zusjes Rifna en Rimana bij. De bonte brigade zorgt soms voor spannende ontsnappingen, maar vooral voor heel veel lol!

Toen Mancha 1,5 was is ze heel erg ziek geweest. Ze had hele hoge koorts en heeft 3 weken op de kliniek gestaan. Gelukkig is ze daarna snel hersteld. 
Mancha is een echte knuffel, ze houdt van lekker poetsen, vlechten en versieren. Maar soms gaat ze met der versiersels even rollen in de bak. 🤣

Mancha leeft in de eigen tempo, soms lekker vlot, soms heel erg op het gemakje. 

Dymphy

Naam: Dymphy
Geboortedatum: 29-06-2007
Ras: Merens
Hoogte: 1.50 m
Kleur: zwart

Dymphy is op de manege geboren en ingereden. Haar moeder is Jill, en ze heeft een jonger zusje genaamd Nalia. Dymphy is een echt prinsesje. Ze houdt van poetsen en vlechten, en laat graag zien hoe mooi ze kan lopen.

Toch is ze ook heel stoer! Dymphy kan springen als de beste en is hier heel fanatiek in. Op wedstrijden zet ze regelmatig de snelste tijd neer. Naast de springwedstrijden is Dymphy ook populair voor dressuurproefjes. Dit knappe minifriesje zet altijd haar beste beentje voor. Ze kan ook erg mooi aan de teugel lopen, maar alleen als Dymphy daar zelf zin in heeft!

Dymphy rijdt graag over het strand en door de bossen. Loslopende honden houdt ze niet van omdat ze een keer is aangevallen. Verder is ze buiten net zo braaf en enthousiast als in de bak.

‘Kijk mam hij komt zo uit de verpakking.’ 🎁

Dymphy zag er namelijk uit alsof ze nog stukjes plastic aan de puntjes van der vacht had zitten.

Dit was Dymphy haar welkom. Ze is geboren on de nacht van donderdag op vrijdag en nog niemand had haar verwacht. Jill stond er op donderdag fit bij met een kleine uier. Geen tekenen van een veulen die nacht. Niks bleek minder waar, de volgende ochtend STOND Dymphy al in de stal te drinken.🍼 Nu weten we na Nalia haar geboorte dat Jill makkelijk veulens, maar bij Dymphy was het een verrassing. Jill haar eerste veulen en Jill zelf was nog maar 3 jaar.

Dymphy bleek direct gezond, de dierenart heeft haar die ochtend onderzocht en alles was perfect, ze kreeg een prikje (waarbij Dymphy heel hard gilde) en mocht de wei in.💉 Dymphy was als veulen lief en gezellig en dat is ze altijd gebleven. Ze is dol op aandacht, neemt graag de tijd en houdt van der paarden vrienden, al is niet iedereen der vriend.

Met 3 jaar is Dymphy door Tjarda ingereden, zoals alle paarden uit 2007 en 2010. Emmie heeft haar daarna nog een poosje doorgereden. Dymphy haar eerste bosrit kun je zien op één van de foto’s. 
Dymphy is dol op springen en rijden over het strand en door het bos. Ze loopt graag en graag veel en soms graag hard. 
Wie Dymphy haar vader is weten we niet, Jill is Dymphy haar moeder. Zoals al de paarden die in 2007 en 2010 op de manege geboren zijn is ook Dymphy opgevoed door Bresenev. Bresnev was als een echte opa voor de jonge paarden.

Skyla

Naam: Skyla
Geboortedatum: 2006
Ras: Ierse rijpony
Hoogte: 1.52 m
Kleur: vosbont

Toen we in ons verhaal vroegen waarom jullie Skyla leuk vinden, kwamen twee dingen steeds terug: Skyla is ontzettend lief én ze kan zo goed knuffelen. En dat is precies de juiste omschrijving van deze knappe bonte pony!

Sinds Skyla op de manege staat heeft ze al veel mensen blij gemaakt op strandrit of in de les. Over het strand en door de zee rijden is een van haar grootste hobby's. Roos heeft een periode op haar de strandritten begeleid, dat deed Skyla erg stoer.

Omdat ze zo'n lief karakter en een stevige bouw heeft, kunnen zowel kinderen als volwassenen op haar rijden. Net als haar bonte vrienden kan Skyla soms wat drammerig zijn, maar verder is ze lekker vlot en wil ze graag voor je werken.

Jade

Naam: Jade
Geboortedatum: 12-05-2014
Ras: Fries
Hoogte: 1.60 m
Kleur: zwart

Jade staat pas twee jaar op de manege maar heeft al vele harten gestolen. Ze is een lief en sociaal paard, zowel tegen mensen als tegen de andere paarden. Dit lieve friesje gaat graag voor je aan het werk, als je tenminste zelf ook je best doet! Jade vindt het ook prima om rustig aan te doen. Als je haar uit het natuurgebied haalt, loopt ze het liefst op haar gemakje achter je.

Jade loopt graag strandritten en wordt steeds beter in dressuur. Als er balkjes in de bak liggen wordt ze extra fanatiek ondanks dat ze soms nog wat onhandig kan doen. Jade zit met haar vlakke gangen erg comfortabel, ook zonder zadel. De eerste tien minuten hobbelt ze dan, maar daarna zit ze als een schommelstoel!

Voor pimp-je-pony is Jade een makkelijk slachtoffer: ze staat keurig stil en vindt gekke versieringen geen enkel probleem. Haar mooie lange manen helpen natuurlijk ook mee! Als Jade maar knuffels en aandacht krijgt, staat ze overal voor open.

Jade is in op vrijdag 14 april 2018 bij ons op de manege gekomen als ‘wild paard’. Ze kwam samen met Jinthe uit de kudde in Friesland. 
De paarden zijn bij ons gekomen om beleerd te worden en daarna verkocht te worden. 
Na het inrijden heeft ze de hele zomer meegedaan met de ponykampen en in die periode hebben ze heel veel geleerd. 
Jinthe heeft een fantastisch adres in Wassenaar gevonden. Jade heeft tal van kijkers gehad, die alles van haar wilde en ze heeft zich keer op keer van haar beste kant laten zien.  Toch was er nooit een echte klik!

Toen hebben we besloten Jade zelf te houden en daar hebben we totaal geen spijt van! Ze is een echte topper!

Sytze

Naam: Sytze
Geboortedatum: 02-03-2008
Ras: Fries
Hoogte: 1.67 m
Kleur: zwart

Sytze is een echte allemansvriend. Hij houdt van zowel volwassenen als kleine kinderen, en kan het met alle paarden goed vinden. Hij is erg groot maar heeft een rustig en vriendelijk karakter. Zoals sommigen van jullie al reageerden op de vraagsticker, maakt dat hem het perfecte paard om mee te knuffelen.

Sytze is een knappe Fries om te zien, en kan mooi lopen. Daar moet je echter als ruiter wel wat voor doen: Syzte gaat graag voor je aan het werk, maar wel op zijn gemakje. Hij houdt altijd het hoofd koel. Springen is wat minder zijn ding, hoewel hij zelfs dan zijn best zal doen.

Eén van Sytze's hobby's is over het strand rijden. Hij houdt van de zee en, zoals op de foto's te zien is, spettert hij graag met zijn grote hoeven in het water! 

Ghina

Naam: Ghina
Geboortedatum: 01-05-1999
Ras: Fjord
Hoogte: 1.45 m
Kleur: isabel

Ze is 'de jongste' fjord van de manege, hoewel Bas en Sam niet heel veel ouder zijn.

Ghina is een vlotte merrie die erg van springen houdt. Ze is een pittige dame, ze zoekt regelmatig ruzie met andere paarden als die te dichtbij komen. Op stal staat ze naast de kleine Heidi, dat is haar beste vriendinnetje. Ook met Sam kan ze het goed vinden, de twee fjorden staan elkaar regelmatig te verzorgen als ze in de zomer samen staan.

Ghina heeft last van zomereczeem en staat daarom in de zomer ingepakt in een vliegendeken. Gelukkig heeft ze er hier in Zeeland minder last van omdat de manege zo dicht bij de zee is. Ghina vindt het zelf ook heerlijk om over het strand te rijden.

Ghina komt uit Landgraaf. Ze had daar extreem veel last van haar eczeem. Haar baasje was opzoek naar een huisje in de buurt van de zee. Zoute zeelucht is heel erg goed voor paarden met zomereczeem. Sinds 2013 woont ze gezellig bij ons op de Manege. 
Ghina heeft altijd bij die mevrouw gewoond en had daar een heel goed leven. Ze was dol op bosritten en lekker knuffelen. 
Ghina is altijd dol op water. Vanaf het eerste moment dat ze mee is gegaan naar het strand, staat ze altijd te plonzen in het water. 

Heidi

Naam: Heidi
Geboortedatum: 29-05-1993
Ras: Shetlander
Hoogte: 0.90 m
Kleur: zwart

Deze week staat Heidi in de schijnwerpers! Heidi is een zeer fanatieke Shetlander die ondanks haar leeftijd erg geniet van het rijden. Wat ook erg fijn is, is dat ze niet aan typische shet-streken doet zoals bokken en stilstaan.

Er wordt dan ook vaak gedacht dat deze schattige shet de makkelijkste pony is voor beginners, maar niks is minder waar! Galloperen is Heidi's grootste hobby en ze racet dan ook graag rond als haar ruiter even niet oplet. Met haar korte beentjes houd ze de grote paarden prima bij!

Heidi is de allerkleinste pony van de manege. Dat komt haar erg goed uit, want daardoor kan ze gemakkelijk uit de wei ontsnappen. Ondanks dat de ingang helemaal gebarricadeerd wordt, is deze Houdini regelmatig met haar neus in het voer te vinden!

Och... De lieve kleine Heidi. Geen idee hoe lang Heidi exact bij ons woont. Dat zal ongeveer 18 jaar zijn. Eerst van een pensionklant, daarna van de manege. 
De schattigheidsfactor van Heidi is erg hoog. Ze is ook de lieveling van vele kleine schattige mini ruiters. 
In de wei, in de zomer, is ze de baas over de grote paarden en in de winter breekt ze graag uit de paddock op zoek naar een beter plek. Binnen het liefst in de stal van een ander of bij de voerkar op zoek naar hapjes. 

Bas

Naam: Bas
Geboortedatum: 01-07-1997
Ras: Fjord
Hoogte: 1,52 m
Kleur: isabel
🎶"Stem op Bas"🎶 Wie kent het liedje van Horse Event nog? In 2014 deed Bas mee aan de Penny verkiezing van leukste manegepony van Nederland. Hij heeft toen nét niet gewonnen, maar dat maakt hem hier op de manege natuurlijk niet minder geliefd!

Bas is een favoriet van velen. Hij is een grote knuffel, loopt graag zijn lessen en doet voor iedereen zijn best. Bas loopt vaak bij de beginners voorop en heeft al veel kinderen leren rijden. Hij bepaalt wel graag zelf wanneer hij van hand veranderd. Zo'n grote sterke fjord is dan best moeilijk tegen te houden.

Wie 'Bas' zegt, zegt ook een beetje 'Sam'. Sam is zijn allerbeste vriend en loopt altijd achter hem aan. Ook in de stal zijn deze twee onafscheidelijk. Als echte fjorden is eten één van hun grootste hobby's. Bas is dan ook het gelukkigste als hij lekker op de wei mag staan.

Bassie is in 2001 op de manege gekomen. Zijn echte naam is Sebastiaan. Hij komt van een handelaar uit Brabant. Echt heel veel foto’s van zijn jonge jaren hebben we niet. (Deze zijn van harte welkom!) Bas kan dressuur, springen, rijden door het bos en over het strand. Hij heeft ook een poosje voor de kar gelopen. Dit vond hij erg spannend. Maar kon het wel. 
Bas is vanaf het begin iedereen zijn vriend, zowel van mens als dier. 
Toffie is zijn echte speelkameraad en Sam zijn echte vriend. Sam is een jaar na Bas op de manege gekomen. 
Bas heeft echte belangrijke nummers op zijn naam. 🥈Tweede prijs met de liefste manegepony bij de @pennymagazine verkiezing. Voor ons was hij natuurlijk de liefste!
🎬Hij is op TV geweest bij 3op reis met @gwenvanpoorten 

Sam

Naam: Sam
Geboortedatum: 1998
Ras: Fjord
Hoogte: 1.55 m
Kleur: isabel 
Sam is onze grote vriendelijke reus. Hij loopt vooral mee in beginnerslessen en heeft al veel kinderen leren rijden. Hij loopt altijd achter Bas aan. Tijdens het opstappen zal hij dan ook wachten met lopen tot Bas er ook klaar voor is.

Bas is zijn beste vriend, dit duo is onafscheidelijk. Bas en Sam staan samen in een box en wisselen vaak van plek, bijvoorbeeld tijdens het opzadelen. "Eh, Sam staat links toch?" klinkt het regelmatig. Sammie is te herkennen aan zijn manen. Deze schuurt hij in de zomer af omdat hij last heeft van allergieën. Dat is ook de reden dat Sam in de zomer een mooie zebradeken🦓 op heeft, en geen snoep mag.

In de zomer blijft Sam meestal in de wei op de manege omdat hij in het natuurgebied te veel gras zou eten. Daardoor is hij ook bevriend met mede-zebra Ghina en de kleine Heidi, die ook op de manege blijven.

Sam is Tjarda’s lievelings manege paard. 
Ongeveer vanaf 2002 is hij al op de Manege. Samuel zoals hij eigenlijk heet komt uit Brabant. 
We denken altijd dat hij een halfbroer is van Bas. Dit omdat ze beide hele grote Fjorden zijn, uit dezelfde omgeving komen en maar 1 jaar leeftijdsverschil hebben. 
Sam is een echte kindervriend. Altijd lief en vriendelijk. Hij houd van heel veel eten. Dat heeft hij ook nodig, Sam is erg lastig op gewicht te houden. Kan niet tegen gras en andere suikers.
Sam maakt zich graag erg vies, dan zit hij onder de blubber het zand of de 💩. Sammetje is Sammetje en in de afgelopen jaren vooral zichzelf gebleven. 

Chinou

Naam: Chinou
Geboortedatum: 1998
Ras: Welsh
Hoogte: 1.32
Kleur: vos

Chinou is een gevoelige en pittige pony. Dankzij haar sterke wil is ze voor gevorderden een leuke uitdaging. Voor beginners is ze ook een handige pony. Chinou plakt namelijk graag achter een ander, en dan natuurlijk het liefst achter haar beste vriendinnetje Wampie. Als een pony te dicht achter haar zelf loopt, vindt Chinou dat echter niet acceptabel!

Chinou wil graag een dressuurpony zijn. Zelfs in de beginnersles loopt ze soms aan de teugel. Met wedstrijdjes mag ze echter pas de laatste jaren meedoen. Daarvoor vond ze het te spannend om alleen in de bak te zijn. Tegenwoordig is Chinou een beetje stoerder geworden, hoewel ze af en toe nog wat sprongen laat zien.

Chinou is een echte dame, ze is graag netjes en schoon. Ze is dol op vlechtjes maken, poetsen en lekker vertroeteld worden.

Toen Chinou net op de manege was, was ze een bange onzekere pony. Dat is in de loop der jaren steeds minder geworden. Ze zal noot een hele stoere pony worden, al ziet ze er zo wel uit.

Jochen

Naam: Jochen
Geboortedatum: 18-12-2007
Ras: fries
Hoogte: 1.65
Kleur: zwart

Jochen is een lieve en werkwillige ruin die altijd zijn best doet. Hij wordt vaak gekozen voor dressuurproefjes, en doet dit erg fanatiek. Ook voor de strandritten is hij populair. 
Hoewel Jochen vooral op zijn plek is in de dressuur kan hij ook best goed springen, zeker voor een Fries. Zijn maatje heet Ginfa, daar staat hij ook naast in de stal.

Jochen is bij ons gekomen als pension paard. Na 2 jaar stalling wilde zijn eigenaar hem verkopen. Wij als manege vonden hem altijd leuk, gezond en vriendelijk. Zo is Jochen manege paard geworden bij ons. 
In zijn eerste jaren was hij echt alleen geschikt voor de gevorderde ruiters en het liefst volwassenen. Jochen houdt niet echt van mannen. 
Jochen speelt graag met andere paarden in de paddock en in de wei. Halstertje trekken met Zerlin is op dit moment zijn favoriete dagbesteding. 

Rimana

Naam: Rimana
Geboortedatum: 25-05-2010
Ras: tinker
Hoogte: 1.65
Kleur: zwartbont

Rimana is op 25 mei 2010 geboren op de manege, ruim 3 weken na haar halfzus Rifna. De twee tinkers zijn beste vriendinnen en staan altijd samen in een stal. Tenminste, zo lang de deuren goed dicht zitten! Rimana heeft maar een kleine opening nodig om bij haar buren op bezoek te gaan. Meestal gaat Rifna dan gezellig mee.

Rimana draagt het liefst beginnende ruiters. Dan doet ze extra goed haar best! Groot of klein, dát maakt haar niet uit. Voor gevorderden vormt ze vaak een uitdaging. Hoewel Rimana bekend staat om haar trage tempo, verrast ze haar ruiter in de winter soms met een paar rare bokken. Met Rimana valt er altijd wat te lachen.

Rifna

Rifna is een mooie grote tinker, ze is de volle zus van Mancha, Shane als moeder, Baggio als vader. Rifna is 1.62m hoog en lekker rond. Ze is op de manege geboren in het voorjaar van 2010, net als haar half zus Rimana. Rifna is in 2013 ingereden door Sandy en Tjarda, daarna heeft ze een hele zomer genoten van de strand en bosritten. Op dit moment leert Rifna springen, dat kan ze voor een tinker erg goed. Rifna is geschikt voor zowel de volwassen als de kinderlessen.

Sandy Hofland over Rifna

Lieve Rifna is geboren en getogen op de manege, gezellig met haar zus Rimana en onder toeziend oog van oudere zus Mancha. Rifna staat bekend om haar lange manen en enorme staart. Ymke Poppe heeft met haar ook het NK vlechten gewonnen! Rifna is lief voor alles en iedereen en doet altijd goed haar best. Maar met eten als beloning doet ze er nog net een tandje bij, het is en blijft natuurlijk een tinker. Als een echte Zeeuwse vindt ze het hartstikke leuk om over het strand te rijden en diep in de zee te gaan. Je zou het door haar brede omvang misschien niet verwachten, maar Rifna kan lekker snel galopperen!

Rimana en Rifna

Beide paarden zijn op de Manege geboren. 
De moeder van Rimana is Mabel en haar vader is Baggio. Gitana (2007), zij heeft tot twee jaar geleden altijd bij ons op de manege gewoond, is de halfzus van Rimana. Gitana woont tegenwoordig in een kudde in Friesland. Daar heeft Gitana een veulentje gekregen afgelopen voorjaar. 
De moeder van Rifna is Shane en haar vader is ook Baggio. Rifna is een volle zus van Mancha. 
Beide veulens hadden een slechte start. Rifna is geboren met een overstrekte knie en heeft deze later in de wei gebroken. 
Zij is toen ze 6 en 10 dagen oud was geopereerd.
Gelukkig hebben wij kundige dierenartsen die altijd voor ons klaar staan. Zij hebben Rifna haar knie helemaal kunnen repareren. Na 3 weken op de kliniek mochten Shane en Rifna gelukkig weer naar huis. 
Ook Rimana had een moeilijke start, zij had een heel erg ontstoken achterheen. Zij hoefde gelukkig niet naar de kliniek en kon geholpen worden op de manege.

Beide paarden zijn samen opgegroeid op de manege en in de wei. Alle jonge paarden hebben een oude leermeester nodig, in hun geval was dit Bresnev. Bresnev was een heel oud, lief en rustig paard. Hij heeft altijd met hun in de wei gestaan. Als ze iets spannend vonden gingen ze altijd achter hem staan. Ook toen ze al groter waren dan Bresnev. 
Met 3 jaar zijn ze ingereden door Sandy en Tjarda. Ze waren heel erg braaf. 

Ginfa

Naam: Ginfa
Geboortedatum: 02-06-2007
Ras: onbekende mix van rassen
Hoogte: 1.65 m
Kleur: bruinbont

Ginfa is geboren op de manege en opgegroeid met Dymphy, Mancha en Gitana. Ze was één dag geboren na Mancha. Sinds haar maatje Gitana verhuisd is, is Ginfa dikke vrienden geworden met de Fries Jochen. Aangezien ze allebei vriendelijk en makkelijk zijn naar andere paarden, is dit een heel gezellig koppel.

Ginfa is een erg populaire merrie in zowel de lessen als de ponykampen. Ze gaat graag naar het strand en rijdt dan vaak ergens vooraan in de groep door haar lange benen en brave karakter. Ginfa is bijna overal voor in en is echt een allemansvriend.

Sinds haar puberteit heeft Ginfa besloten dat ze springen ook erg leuk vindt, hoewel ze daar vroeger niet zo goed in was. Ondertussen rijdt ze vaak mee in de springlessen. Dit lieve bonte paard is dus overal in te zetten, bij groot en klein(er). Alleen in de echte beginnerslessen rijdt Ginfa niet mee, daarvoor is ze erg vlot en groot.

Haar moeder Charell kwam van hetzelfde eiland als Jill in Friesland. Ginfa is de dag na Mancha geboren. De enige die aanwezig waren op de Manege waren Paul en Tycho. 
Tjarda is op haar Roze fiets gesprongen en naar de manege geracet. Ze kwam precies op het moment dat Ginfa als een giraf op de grond landde. Charell had een staande bevalling. De meeste paarden bevallen liggend. 
Paul en Tycho waren ervan overtuigd dat Ginfa een hengst was dus kreeg de naam Ginaf. 
Na nader inspectie de dag erna bleek Ginfa een merrie. Toen hebben we de letter F en A omgedraaid en was haar naam plotseling vrouwelijke. 
Ginfa was als veulen en jong paard nogal angstig voor alles en iedereen. Ze dook met haar grote lijf graag achter Bresnev. 
Ginfa is door Tjarda ingereden en daarna heeft Muriel haar een poosje gereden. 
Nu is Ginfa heel stoer en zelden bang. We kunnen haar voor goud meer missen.  

Fedor

Naam: Fedor
Geboortedatum: 26-02-1999
Ras: Draver
Hoogte: 1.54 m
Kleur: bruin

Fedor is een echte allemansvriend en doet nooit een vlieg kwaad. Hij is braaf in de les, maar het is wel hard werken! Fedor vindt het moeilijk om langzaam te draven, waardoor hij vaak in stap gaat en regelmatig stil gaat staan. Maar als je duidelijk tegen hem bent, wil Fedor alles voor je doen!

Dravers worden gefokt om zo hard mogelijk te draven en dus niet te galopperen. Het galopperen heeft hij ondertussen heel goed onder de knie, hoewel hij daar hard op heeft moeten oefenen. Fedor is een beetje blind waardoor hij bijvoorbeeld niet kan springen. Verder heeft hij daar in de les geen last van en gaat hij ook graag mee naar het strand.

Boris


Naam: Boris
Geboortedatum: 23-04-95
Ras: Russisch trekpaard
Hoogte: 1.55
Kleur: bruin

Een van de stoerste paarden van stal is Boris. Door zijn brede rug en vlakke gangen is hij erg gewild voor buitenritten. Hij vindt het heerlijk om over het strand te rijden, en is meestal de hekkensluiter. Boris heeft de neiging chagrijnig te doen tegen andere paarden, maar tegen mensen is hij een lieve goedzak. Hij ziet er misschien groot en indrukwekkend uit, maar stiekem wordt Boris erg blij van aandacht!

Boris was een echt moederskindje en was altijd bij zijn moeder Radna. Helaas is Radna in 2018 ingeslapen. Sindsdien staat Boris naast tinker Mancha, die zich niks aan trekt van zijn boze blikken. Soms geeft dat ruzie, maar vaak is het ook heel gezellig in hun stal. Hun vriendschap is een beetje een haat-liefde verhouding.

In 1994 kwamen Radna, Bresnev en Igor op de manege. Twee ruinen en ene merrie. De paarden waren geïmporteerd uit Litouwen. We wisten dus niet zo veel over ze. Of beter gezegd niks. Behalve dat ze een lange reis achter de rug hadden en dat ze waarschijnlijk wel even een periode nodig hadden om bij te komen. 
Na een paar maanden werden de paarden zadelmak gemaakt en dat verliep allemaal vlotjes. Bresnev was rustig en een beetje afwachtend. Igor was een echte clown en radna de lieve dame. 
Na een paar maanden werd radna maar dikker en dikker en een beetje scheef. Na een onderzoek van de dierenarts bleek Radna drachtig te zijn. 
In april 1995 is Boris geboren. Een verrassing was hij wel. Het was een gezond en stevig veulen. 
Boris heeft zoals jullie kunnen zien een hartje op zijn voorhoofd. Dat vinden wij erg schattig. 
Als veulen was Boris lief met een vleugje eigenwijs. 
Na een half jaar is Boris gescheiden van zijn moeder maar na een paar maanden mochten ze weer samen in de wei. 
Boris zijn beste vriendin was zijn moeder. Ze waren altijd onafscheidelijk. Radna is helaas in 2017 overleden. Ze was toen al ruim 35 jaar. 

Irming

Naam: Irming
Geboortedatum: 08-04-1988
Overleden: juni 2020
Ras: fjord
Hoogte: 1.37 m
Kleur: isabel

De eerste 'pony van de week'-verkiezing is gewonnen door Irming! Met een leeftijd van 31 jaar is ze de oudste manegepony. Irming is geboren op de manege en heeft sindsdien veel kinderen leren rijden.
Als echte fjord heeft ze natuurlijk ook genoeg streken! Zo is Irming regelmatig terug te vinden op het wandelpad in plaats van in de wei. Ook kiest ze in de les het liefst zelf achter welke pony ze loopt.
Gelukkig is ze daarnaast vooral erg lief. Met haar rustige karakter en zachte teddy-vacht is Irming bij velen favoriet!